tiistai 26. huhtikuuta 2011

Meidän puutarha, eikun siis parveke...

Puutarha olisi tosi kiva, mutta myös parvekkeessa on hommaa, tai niiden kasvien elossa pitämisessä ja yleisestikin koko tilan ylläpitämisessä, joten ehkä on hyvä harjoitella siellä. Ja tämän toteamuksen jälkeen saattaa olla, että se puutarha ei sitten olisikaan niin kiva...


Parhaimmillaan siellä näyttää jo huhtikuun lopussa tältä, kun katselee olohuoneen vastapestystä ikkunasta ulos!

Kun muutettiin Kivihakaan kaksi ja puoli vuotta sitten, oli parveke ankea betoniluola.


Ikkunoita ei oltu pesty varmaan kertaakaan ikkunaremontin jälkeen ja parvekkeella ei ollut mitään muuta kuin vihreä matto lattialla.

Kutsuttiin vähän vappuvieraita vappuna 2009 ja saatiin heidän mukavalla työpanoksella aikaan kunnollinen lattia.


Rakentelu jatkui niinkin myöhään oluen ja munkkien voimalla, että naapurin piti heti kellon lyödessä 23 huomauttaa, että nyt voisi naputtelu päättyä... no lattiasta tuli kuitenkin hieno, eikä saatu edes varoitusta!

Lattian valmistuttua meni se kesä ilman, että parvekkeelle saatiin sitten mitään muuta. Loppukesästä ostettiin kyllä kalusteet alennuksesta. Ei mitään hienoja, vaan tosi halvat, mutta sellaiset, jotka välttää tässä asunnossa ja minimaalisen pienellä parvekkeella. Yksi pöytä, kaksi tuolia, säilytyslaatikko ja kukkalaatikko.

Keväällä 2010 ostin Stokkan hulluilta päiviltä Marimekon kangasta, josta ompelin tuolien pehmusteille uudet päälliset. Ja päästiin syömään aamiaista kodikkaalle parvekkeelle. Aamiaisena yksi suosikeista, bakelsit tuorejuustolla + mozzarellalla + tomaatilla + basilikalla (no ei ole kovin terveellistä).

Kasveja varten virittelimme Anttilasta ostetun ritilän, johon kiinnitimme koukuilla Ikean keittiöön tarkoitettuja posliinisia ruukkuja yrteille ja muille kasveille. Parvekelasien ulkopuolelle virittelin Askosta ostetut kukkalaatikot, tarkasti sääntöjen mukaisesti niin, ettei milliäkään mene yli parvekkeen reunan. Vääntelin jopa kukkalaatikoiden mukana tulleet koukut tätä varten sopivan mallisiksi. Kukkalaatikkoon istutettiin erilaisia köynnöskaveja, jotka kasvoivat tai eivät kasvaneet.


Kesän 2010 heinäkuussa itse ompelemieni päällysten väri alkoi olla entinen. Ei kestänyt Marimekko kesähelteitä ja porottavaa aurinkoa. Sen sijaan parvekkeen kasvit pitivät molemmista.

Tänä keväänä jouduinkin sitten miettimään uusia päällisiä "vanhojen" kulahtaneiden tilalle, kun talven aikana väri oli selkänojista hiipunut lähes olemattomiin. Koitin alkuun värjätä edelliskesäisiä ja painaa niihin uusia kuvioita, mutta väri tarttui jo valmiiksi harmaantuneena haalistuneisiin kohtiin, eikä painatuksetkaan oikein onnistuneet. Marimekon kankaat jätin edelliskesästä oppineena heti pois laskuista. Stokkan tarjouksen innoittamana päädyin Vallilan kankaaseen. Menin ostamaan pinkkiä, jossa on kukkia ja perhosia, mutta päädyinkin Kirkonmäkeen, jossa on vaaleanpunaiset tehosteet. Katsotaan miten ne kestävät kesän kuumaa ja jatkuvaa arinkoa!


Uudet päälliset Vallilan kankaasta (ja uuden pöytäliinan Marimekon kankaasta!) ompelin pääsiäisenä. Istutin myös kevätkukiksi kestäviä orvokkeja.


Tämän kevään ensimmäiset shampanjatkin juotiin pääsiäisen ja uuden ilmeen saaneen parvekkeen kunniaksi.


Ja pelargonioita uskalsin laittaa jo lasien sisäpuolelle, kun syksyllä ne tuntuivat kestävän jopa pikkuisen pakkasta lasien ulkopuolella.Ja kevään ensimmäinen aamiainenkin ehdittiin jo parvekkeella nauttia. Ei ehkä se kaikkein terveellisin vaihtoehto tämäkään...

American pancakes (ohjeen pohja on joskus otettu jostain ruokaohjelmasta maikkarilta)

4 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3 dl maitoa tai piimää
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl voisulaa
2 rkl öljyä
1 dl jäisiä mustikoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, kananmunat, öljy ja sulavoi. Sekoita tasaiseksi. Lisää jäiset mutta toisistaan suurinpiirtein irronneet mustikat. Paista pannulla ilman rasvaa. Itse paistan isolla pannukka epämääräisen kokoisia lättyjä, voi paistaa myös pienille letuille tarkoitetussa pannussa. Tarjoa esim. jäätelön ja vaahterasiirapin kanssa. Tai minkä kanssa mielit.

1 kommentti:

  1. Kokeilepa joskus tälläkin ohjeella pannareita:
    http://iskakokkaa.blogspot.com/2011/02/kuohkea-ameriikan-pannari.html

    VastaaPoista