tiistai 26. huhtikuuta 2011

kukkia ja mättöä

Meidän pääsiäinen sujui kutakuinkin otsikon mukaisissa merkeissä... kukkia ihastellen ja laitellen sekä ruokaa tehden ja syöden. Joten tässä on pääsiäisen ruokakimara ohjeineen. Käsitöitä tulee sitten joskus taas... kun jaksan ja ehdin ja ranteet kestää.

Perinteisiä pääsiäiskukkia, narsisseja, koivunoksien kanssa maljakkoon tökättynä.


Pääsiäisen jokainen aamu alkoi enemmän tai vähemmän muhkean aamiaisen merkeissä.

Pitkän perjantain ranskalainen aamiainen. Croisantit on ostettu raakapaistoisina Prismasta, paljon parempia kuin ne siitä taikina putkilosta itse leivottavat. Ja mansikoissakin oli jo pieni kesän maku.

Ranskalainen aamiainen jatkui varhaisiltapäivän briosseilla ja kahvilla.

Briossit tein kutakuinkin uusimman Glorian ruoka & viini -lehden ohjeella edellisenä iltana kohottamista vaille valmiiksi. Yöksi säilöin leipomukset parvekkeelle, josta nostin ne sitten aamupäivällä sisälle lämpiämään ja kohoamaan ennen uuniin pistämistä.

(passio) - rahkabriossit (kutakuinkin Glorian ruoka & viini 3/2011 ohjeella)

2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
noin 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

3 voitaikinalevyä
kananmuna

täyte:
1 purkki maitorahkaa
1 tl vaniljasokeria
1 limetin hienoksi raastettu kuori
1 limetin mehu
sokeria (sen verran että maistuu hyvälle)
1/2 kananmuna

voiteluun:
1/2 kananmuna

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola ja kananmuna. Alusta taikinaan jauhot. Alusta jonkin aikaa. Lisää pehmeä voi ja vaivaa.
Anna taikinan levätä hetkinen ( 15 min - 30 min).
Levitä voitakinalevyt leivinpaperin päälle sulamaan.
Ota taikina ja vaivaa sitä hetki, kauli taikina levyksi. Liitä voitaikinalevyt toisiinsa ja kaulitse niistä samankokoinen levy kuin pullataikinasta. Minulla pullataikinasta tuli niin paljon isompi levy, että siitä tuli 4 erillistä pullaa levyn lisäksi. Voitele pullataikinalevy kananmunalla ja nosta voitaikinalevy pullataikinan päälle.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä seos voitaikinan päälle. Kääri rullalle ja leikkaa rulla paloiksi (noin 2-2,5 cm paksuisiksi). Nosta leikkauspinta päällepäin esim. muffinssivuokaan. Metallinen toimi paremmin kuin silikoninen, jossa briossi ei meinannut paistua sisältä lainkaan.
Kohota briosseja noin 30 min. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele briossit ja paista niitä noin 15-20 minuuttia (huomasin, että kannattaa paistaa vähän keskitasoa alempana, jolloin briossi kypsyi paremmin myös pohjastaan). Jäähdytä ritilän päällä ja syö ja kuvittele, että olet Pariisissa.

Muina aamuina aamiainen koostui mm. uppomunista, munakokkelista, paahtoleivästä, pancakesista... Eli aika paljon tuli syötyä ja lihottua.

Itse tehty herkkupaahtoeleipä. Suosittelen!

Tänä keväänä olen innostunut yhä enemmän leivistä. Ja ilmeisesti en ole ainut, koska hyviä ohjeita putkahtelee sieltä ja täältä. Itse tehdyn ruisleivän lisäksi ehdoton uusi suosikkini on itse tehty paahtoleipä. Senkin ohjeen olen, ylläri ylläri, bongannut Glorian ruoka & viini -lehdestä ja hieman muokannut omiin tarpeisiin sopivammaksi.

Herkkupaahtoleipä (joka on lehdessä nimellä Auringonkukka-kaurapaahtoleipä) Glorian ruoka & viini 1/2011
2,5 dl vettä
noin 20 g hiivaa
2 rkl hunajaa
2 dl kaurahiutaleita
2 dl spelttijauhoja
noin 2,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
25 g pehmeää voita
0,5 rkl suolaa

pinnalle:
emmental juustoraastetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita hunaja, kaurahiutaleet ja spelttijauhot joukkoon. Lisää vehnäjauhoja kunnes taikina on muotoiltevaa, mutta edelleen pehmeää. Alusta taikinaa 10 - 15 minuuttia (itse alustan sitä 10 minuuttia tavallisella vatkaimella taikinakoukuilla). Lisää tämän jälkeen joukkoon pehmeä voi ja suola ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Peitä kulho ja anna kohota/levätä. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä 5-6 palloa, jotka asettelet leipävuokaan vierekkäin. Minä teen tämän yleensä illalla ja siirrän vuuan kylmään yöksi. Aamulla nostan vuuan takaisin lämpimään ja annan sen kohota noin tunnin. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kun pistät leivän uuniin, viskaa pohjalle lasillinen vettä. Paista leipiä 5 minuuttia ja laske sitten lämpö 180 asteeseen. Jatka paistamista 35 minuuttia. Ota leipä uunista ja poista se vuuasta ja jatka paistamista vielä ilman vuokaa noin 10 minuuttia.

Massiivisten aamiaisten ja muun ruuan laiton lomassa laitoin kukkia erilaisiin vaaseihin. Ihan kevään innoittamana. Meille on miehen matkassa päätynyt anopilta 2 mustaa teemakulhoa, joita välillä kaipaillaan siellä, missä 10 muuta kulhoa ovat. Niinpä tein anopille asetelman toiseen kulhoista. Kätevä tapa palauttaa tavaroita, joita itse emme tarvitse.

Pääsiäispuput teemakulhossa. Mukana jaloleinikkejä, tete-narsisseja, oksaneilikoita, tulppaaneja, koivunoksia ja noita ihania vihreitä.

Pääsiäispöydän asetelma paperisavi kurssilla tehdyssä kulhossa. Välissä on muovipussi, koska kulhohan ei siis kestä vettä itsessään. Asetelmassa narsisseja lukuunottamatta samoja kasveja kuin yllä olevassa.

Pääsiäisen päivällistä syötiin sunnuntaina. Tarjolla oli tarkoin suunniteltu menu, joka alkoi parsaleivillä ja maa-artisokka-perunakeitolla.

Parsaleivät (ohje mukailtu cocktail-palakurssin ohjeesta)
pannulla paahdettua paahtoleipää
keitettyä vihreää parsaa (keittoliemessä sitruunaa ja suolaa)
lime-mascarponetahna
2 rkl mascarponea
2 rkl parmesanraastetta
1 limen raastettu kuori
1/2 limen mehu
suolaa

Maa-artisokkakeittoon laitoin yhtäpaljon maa-artisokkaa ja perunaa, keitin ne lihaliemessä (ei löytynyt kasvisliemiainesta kotoa), survoin sauvasekoittimessa soseeksi, lisäsin suolaa ja pippuria ja vielä lopuksi kermaa.

Pääruuaksi tarjoilin karitsan ulkofilettä, choron-kastiketta ja uunissa paahdettua valkoista parsaa.

Choron kastikkeen tein keittämällä 1,5 dl valkoviiniä, 0,5 dl valkoviinietikkaa ja 1 shalottisipulia niin kauan, että nestettä oli jäljellä noin desilitra. Jäähdytin liemen ja otin sipulit pois. Lisäsin liemeen 5 kananmunankeltuaista ja lämmitin seosta vesihauteessa koko ajan sekoitellen kunnes se sakeni. Lisäsin kastikkeeseen 2 rkl tomaattipyrettä, pari tippaa tabascoa, suolaa ja sitruunamehua sekä pieneksi pilkottua tuoretta persiljaa ja rakuunaa. Pistin kastikkeen termariin, jotta se säilyi lämpimänä ruokailuun saakka. Olin jostain lukenut, ettei kastiketta voi lämmittää uudelleen.
Valkoiset parsat laitoin leivinpaperin sisälle suolan, pippurin ja nokareen voita kanssa ja paistoin niitä noin 10 minuutin ajan 180 asteessa. Ja tuli aivan loistavaa.

Ja pääsiäisaterian kruunasi jälkiruokakakku (tai ne viinipullolliset, joita ruuan yhteydessä ja sen jälkeen kumosimme). Ja jälleen ohje kakulle on Glorian ruoka & viini -lehdestä. Siitä saakka, kun ohje oli 10-vuotisjuhlanumerossa yhtenä "parhaista" olen sitä halunnut tehdä. Ehkä en ihan täysin ymmärtänyt ohjeen suosiota kakun tehtyäni. Ihan hyvää se oli, mutta on niitä parempiakin kakkuja...


Aterian kruunu ja taustalla jälleen yksi kukka-asetelma rakusavikulhossa sekä pääsiäisruohoa.

Jäädytetty mokkamarenki (Glorian ruoka & viini 1/2009, ei mitään muutoksia)

4 kpl marenkipohjia:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
75 g hasselpähkinärouhetta

mokkakiisseli:
4 kananmunan keltuaista
4 rkl sokeria
2 dl maitoa
1,5 dl vahvaa kahvia
2 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria
25 g voita
2 dl kuohukermaa

Tee marenki, vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi, lisää tämän jälkeen pähkinärouhe käännellen. Säästä vähän pähkinärouhetta yhden marenkilevyn päälle koristeeksi. Tee marengisat 4 suunnilleen samankokoista kakkulevyä, josta yksi voi olla koristeellisempi (se joka tulee päällimmäiseksi ja koristele se pähkinärouheella). Paista uunissa 125 asteessa noin puolitoista tuntia.
Valmista mokkakiisseli. Mittaa kattilaan keltuaiset, sokeri, maito ja kahvi ja maissitärkkelys. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun seos on paksuuntunut, ota se liedeltä ja lisää joukkoon voi ja vaniljasokeri. Jäähdytä kiisseli. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se kiisseliin.
Täytä kakku jakamalla kiisseli-kermavaahtoseos kolmelle pohjalle. Päällimmäiselle ei tarvita kiissseliä. Kierrä kakun ympärillä foliota, jotta täytteet eivät valu. Pistä kakku pakastimeen ja anna olla siellä yön yli (tai 5 tuntia). Ota kakku noin tunti-pari ennen tarjoilua lämpimään. Koristele suklaakarkeilla.

Sitä ehkä vähän ihmettelen, että tein marenkipohjista ohjeen mukaisesti noin 16 cm halkaisijaltaan, mutta minun kakkuni on kapea ja korkea, kun lehden kuvassa ollut kakku on matala ja laakea...

Sitäkin vähän ihmettelen, että miksei tähän bloggeriin pysty lisäämään kuvia siinä koossa kuin itse tahtoo, vaan on pakko valita jokin asetus, joka sitten ainakin minulla tekee kuvista huonoja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti