maanantai 21. toukokuuta 2012

Helpo(hko)t äitienpäiväleivokset

Ennen äitienpäivää pohdin, mitä sitä tänä vuonna leipoisin äidille ja anopille äitienpäiväksi. Surffaillessani tutuissa leivontablogeissa löysin aivan suloisten Vol-au-ventien ohjeen Mansikkamäen blogista. Ihan tosi suloisia ja niihinhän käytettiin kaupan voitaikinaa, joten voiko olla vaikeaa? No sanoisin äitienpäivän sunnuntaiaamun väkertelyn aloitettuani, että KYLLÄ VOI. Pari jaksoin tehdä ohjetta noudatellen ja sitten luovutin ja otin helpomman tien.

Minun versioni Vol-au-venteistä... vaikka ne tuskin ovat niitä, kun tein tuon täyttämisen ihan eri periaatteella...

Kaulitsin hiukan ohuemmiksi niitä kaupan voitakinalevyjä ja otin tartalettivuualla pieni soikioita taikinasta. Vielä helpompaa olisi ollut ottaa palat taikinapyörällä, jota en omista, mutta ehdottomasti aion nyt hankkia. Eikä taikinaa ehkä oikeastaan tarvitsisi edes kaulita yhtään. Voitelin palat ja pistin uuniin, jossa ne kohosivat komeasti. Uunista tulon jälkeen halkaisin ne korkeussuunnassa ja täytin. Huomasin muuten, että voitaikina, joka on jo kertaalleen kaulittu ja uudelleen puristettu palloksi ja kaulittu, ei enää kohoa uunissa lainkaan samaan tapaan kuin se ensi kertaa leyvstä otettu palanen.

Ylhäällä vähempi kohonneita mustikkaisia ja alhaalla hienosti kohonneet mansikkaiset.

Täytteeksi laitoin Mansikkamäen tapaan Valion sitruunatuorejuustoa paketillisen, 70 g sulatettua valkosuklaata ja 2 dl vaahdotettua kermaa. Seokseen lisäsin hiukan sokeria. Vähän enempikin olisi voinut sokeria laittaa, koska voitaikina on enempi suolaista kuin makeaa. Tosin, kun leivokset vähän aikaa olivat tasaantuneet, oli täyte mehevöittänyt kuortakin siten, että oikeastaan maku oli aika täydellinen, ei liian makea, vaan riittävän. Pursotin kerma-tuorejuustoseosta pohjakappaleelle, pistin päälle mansikkasiivun ja sitten kannen. Kannen päälle liimasin täytteellä mansikan siivun ja pursotin vielä pienen ruusukkeen täytteestä. Mustikkat kiinnitin vähän suuremmalla täyteruusukkeella. Lopuksi koristelin sulalla valkosuklaalla ja tomusokerilla. Näitä aion tehdä uudelleen ja tosiaan sitä taikinapyörää apunakäyttäen. Tuo valion sitruunanmakuinen tuorejuusto ei muuten ollut ihan hirveän sitruunaista, olin ehkä hivenen pettynyt.

1 kommentti: