tiistai 3. toukokuuta 2011

Vappu 2011

Vappu sujui melko perinteisissä merkeissä. Vappuaattona kotona munkeilla vieraita kestiten ja vappupäivänä Ullanlinnanmäellä piknikillä.


Vapun perinteisin herkku, munkit, uudella Marimekon YsMystä ostetulla pöytäliinalla.

Munkit on tehty Strömsön Anopin munkit ohjeella ja täytetty ohjeen mukaisesti vaniljakiisselillä ja omenahillolla, ohje löytyy Strömsö-kirjasta, mutta nähdäkseni se on aika perusohje. Ohjeesta poiketen paistan munkit rypsiöljyssä kuten kotonakin tehtiin ja tein vain puolikkaan annoksen vaniljakiisseliä, mistä siitäkin jäi runsaasti kiisseliä yli. Täyttäminen on joka vuosi yhtä sähellystä, mutta pienen harjoittelun jälkeen se alkaa sujua. Suurin ongelma on varmaan puutteellisissa välineissä. Minulla on suippopäinen tylla, mutta ei oikein asiallisia muita tyllan oheisvälineitä, joten teen vain pienen reiän muovipussin kulmaan ja laitan tyllan sisälle. No sieltähän sitä sitten osa täytteestä toki tulee tyllan kautta, mutta aika iso osa myös tyllan vierestä. Mutta tänäkin vuonna onnistuttiin ihan mahtavasti!

Munkkien lisäksi piti vähän hifistellä...


Macarons, vihdoin ne onnistuivat!

Macarons-leivoksia harjoiteltiin vähän aikaa sitten käymälläni Helsingin työväenopiston Juhalavia cocktailpaloja  -kurssilla. En kylläkään itse päässyt harjoittelemaan niitä siellä, mutta täydelliseen lopputulokseen johtavan ohjeen kyllä sain. Olen muutaman kerran aikaisemmin koittanut näitä leipoa, mutta melko huonolla menestyksellä. Tätä edeltäneessä parhaiten onnistuneessa kokeilussa kuoret eivä nousseet, mutta olivat kyllä jo lähellä hyvää tulosta. Mutta nämä herkut nyt sitten onnistuivat kaikin puolin! Kurssilla annettiin muutama hyvä vinkki: Valkuainen vatkataan vain sen verran kovaksi, että siitä nostettu huippu lössähtää, ohjeet, joissa ei ole käytetty grammoja, kannattaa unohtaa, paistoaikana tulee olla tarkka, etteivät kuoret saa liikaa väriä... 


Macarons, Juhlavia cocktailpaloja -kurssin ohjeella

60 g valkuaista
20 g sokeria
130 g tomusokeria
75 g mantelijauhoja
jauhemaista tai geelimäistä elintarvikeväriä

täyte punaisissa:
Vadelmia, 2 rkl kermaa, n. 50 g valkosuklaata (strömsö -ohjelmasta bongattu)

täyte vihreissä:
lemoncuard -sitruunatahnaa, n. 1 rkl kermaa, n. 25 g valkosuklaata

1. Punnitse ja siivilöi mantelijauho, älä käytä karkeita osia, yhdessä tomusokerin kanssa kulhoon. Punnitse sokeri omaan kulhoonsa. Erottele tarvittava määrä valkuaisia ja mittaa niitä tasan 60 g omaan kulhoonsa.
2. Vatkaa valkuaisia kunnes muodostuu kevyt vaahto. Lisää sokeri vähitellen vaahtoon. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on kiiltävää, mutta vain niin kauan, että siihen nostettu huippu vielä lössähtää. TÄMÄ ON TÄRKEÄÄ!
3. Sekoita tomusokeri-mantelijauhoseos käsin sekoittaen valkuaisvaahtoon. Lisää lopuksi haluamaasi väriä.
4. Laita taikna pursotin pussiin, tee siihen pieni reikä, ja pursota kohtisuoraan ylhäältä hyvin lähellä leivinpaperia sille noin 2 euron kokoisia ympyröitä. Pursotettuasi, kopauta peltiä, jotta ilmakuplat tulevat pois (tämän unohdin kyllä tehdä).
5. Anna pursotetun taikinan odottaa noin 30 min ennen kuin paistat leivokset.
6. Paista uunin alatasossa tasalämmössä 150 asteessa noin 12-15 min (kunnes kuori on kypsä myös pohjastaan ja sen saa irti leivinpaperista). Jäähdytä hetki ennen kuin irrotat kuoret leivinpaperista ja kokonaan ennen täyttämistä.
7. Kuoret säilyvät tiiviissä rasiassa noin viikon ilman täytettä. Täytä laittamalla täytettä sopiva määrä yhdelle kuorelle ja paina toisen kuoren pohja täytettä vasten.

Sekä munkkeja että macaronseja riitti myös Ulliksen piknikille. Eikä se sääkään niin huono ollut. Vähän viileä, mutta aurinkoinen. Oikein oiva vappusää siis!


Vieläkään ei olla ihan sillä tasolla Vapun päivän piknikin suhteen, jolla toivoisin, eli maassa istutaan. Tällä kertaa oli sentään pahvilaatikko pöytänä, joten ruokien ei tarvinnut enää ajelehtia maassa.


Päivän parhaasta eväsruuasta, tuli vain tämä todella heikkotasoinen kuva kännykällä. Mutta leipä oli aivan ihanaa! Päällä siinä on hapantomaatteja, joita kannattaa kokeilla ja sisällä kanatahnaa. Ja ohe on Strömsö-kirjasta.

Kanavoileivät Strömsö-kirjan ohjeella

1/2 grillattua kanaa
1 purkki ranskankermaa
1/2 punasipulia silppuna
1/2 dl hienonnettuja basilikanlehtiä
1 dl maissia
1 dl fetakuutioita
suolaa
mustapippuria
paahtoleipää
maitoa

koristeluun 
hapantomaatteja
Persiljasilppua tai muuta yrttisilppua 

Valmista hapantomaatit kalttaamalla 4 tomaattia ja tekemällä niistä tomaattifileitä. Sekoita 1 tl dijon-sinappia, 2 rkl öljyä, 1 rkl valkoviinietikkaa, 1 tl juoksevaa hunajaa ja mustapippurirouhetta. Lisää tomaattifileet marinadin joukkoon ja anna niiden muhia siinä vähintään 10 minuuttia ja enintään 2 vuorokauta.

Leikkaa kanan liha pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne punasipulisilpun, basilikan, maissin ja pienten fetakuutioiden kanssa. Lisää ranskankermaa lähes koko purkki. Sotke hyvin ja mausta suolalla ja pippurilla.

Sivele leipäviipale maidolla ja levitä kanatäytettä leivälle. Sivele toinen leipäviipale maidolla ja laita se edellisen päälle ja lisää tähän kanatäytettä. Sivele vielä yksi leipäviipale maidolla ja lisää se edellisten päälle. Tee näin niin monta leipää kuin tahdot ja täyte riittää. Laita leivät lepäämään painon alle kylmään. Ne voivat olla siellä yön yli. 

Ennen tarjoilua leikkaa leipien reunat pois ja esim. leikkaa leivät kolmioiksi. Sivele ranskankermaa kaikille sivuille. Kääntele ranskankermalla sivellyt sivut persiljasilpussa. Asettele leipien päälle hapantomaattifileitä.

Piknikin kruunasi perinteisesti Pavlova, joka on vaan niin paras kakku!


Kuningatarpavlova Glorian Ruoka & Viini -lehti 4/2008

Marenkipohja:
6 kananmunanvalkuaista
3 dl hienoa kidesokeria
2 tl maissijauhoja
1 sitruunan raastettu kuori
1,5 tl viinietikkaa

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 rkl lemon cuardia (sitruunatahna)
mansikoita
mustikoita
(vadelmia)

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri kolmessa erässä. Sekoita viimeisen erän joukkoon maissijauho ja raastettu sitruunan kuori. Vatkaa kokoajan voimakkaasti sokerieriä lisätessäsi. Lorauta lopuksi viinietikkaa joukkoon.
Lusikoi tai pursota marenkiseos leivinpaperille ympyränmuotoiseksi pohjaksi, jonka reunat ovat keskustaa korkeammat. 
Paita 125 asteessa 1,5 tuntia ja anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sitruunatahna kerman joukkoon. Levitä vaahto marengin päälle. Koristele tuoreilla marjoilla ja vaikka sitruunamelissan lehdillä. 

Itse en uskalla oikein käyttää ulkomaisia tuoreitakaan vadelmia, kun niin monet niitä hylkivät ja haluan, että kakkuni käy kaupaksi. Siksi olen vapun piknikillä laittanut päälle vain mansikoita ja pensasmustikoita. 
Ja kakku on aivan loistavaa niin monen nykyisen suosikin Fresitan kanssa kuten Glorian ruoka & viini -lehtikin esittää.

2 kommenttia: